ISO 22000:2018 Crna Gora MEST EN ISO 22000:2019

Sistem menadžmenta bezbjednošću hrane

ISO 22000:2018 (MEST EN ISO 22000:2019) je međunarodni standard koji obezbjeđuje okvir za definisanje zahtjeva sistema menadžmenta bezbjednošću hrane i čiji je osnovni cilj pomoć prilikom upravljanja zakonskim obavezama i komercijalnim ciljevima. Ovaj standard obezbjeđuje sistematičan metod za analizu procesa, ustanovljavanje mogućih opasnosti i markiranje kritičnih kontrolnih tačaka.

Standard ISO 22000:2018 određuje zahtjeve sistema menadžmenta bezbjednošću hrane, u skladu sa kojima organizacija treba da pokaže svoju sposobnost da, u lancu proizvodnje hrane, drži pod kontrolom sve opasnosti u vezi sa bezbjednošću hrane, kako bi se obezbijedilo da hrana bude bezbjedna za konzumiranje. Ovo je primjenjivo na sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu.

 

Sertifikacija standarda ISO 22000:2018 (MEST EN ISO 22000:2019) klijentima pruža sistematsku metodu za analizu prehrambenih procesa, prepoznavanje mogućih opasnosti i određivanje kritičnih kontrolnih tačaka. Ovi koraci su neophodni kako bi se izbjegla neželjena situacija u kojoj hrana koja nije bezbjedna za konzumiranje dođe do korisnika.

 

ZBOG ČEGA SE ODLUČITI ZA SERTIFIKACIJU ISO 22000:2018?

 

Sertifikacija standarda ISO 22000:2018 pokriva sve procese u lancu proizvodnje hrane koji utiču na bezbjednost finalnog proizvoda. On precizira zahtjeve za sveobuhvatan sistem menadžmenta bezbjednošću hrane, kao i uključivanje elemenata iz Prakse dobre proizvodnje (Good Manufactyring Practices – GMP) i Analize opasnosti kritičnih kontrolnih tačaka (Hazard Analysis Critical Control Points – HACCAP).

 

Formira i upravlja sistemom menadžmenta bezbjednošću hrane u okviru dobro definisanog i jasno preciziranog okvira koji je moguće prilagoditi prema svim poslovnim potrebama i očekivanjima.

 

Sertifikat je poznat i priznat od strane naučne zajednice i međunarodne organizacije za kvalitet hrane, kao najefikasniji pristup proizvodnji bezbjedne hrane.

 

PREDNOSTI

 

  • Identifikuje i sprječava opasnost od kontaminacije hrane
  • Proizvođači i distributeri su odgovorni za obezbjeđivanje ispravne hrane
  • Smanjuju se barijere ulaska na međunarodno tržište
  • Ispunjeni zakonski propisi i korporacijski zahtjevi o sigurnosti hrane
  • Pogodno za regulatore
  • Pokriva većinu zahtjeva aktuelnih maloprodajnih standarda vezanih za sigurnost hrane

 

SPECIFIČNIJI BENEFITI

 

  • Proizvodi koji svojim kvalitetom zadovoljavaju standarde zemalja širom svijeta
  • Povećana bezbjednost prehrambenih proizvoda
  • Jačanje povjerenja kupaca i nadzornih organa u kvalitet proizvoda
  • Jednostavna integracija ovog standarda sa ostalim postojećim standardima
  • Dinamična komunikacija o pitanjima bezbjednosti hrane sa dobavljačima, kupcima, regluatornim organima  i drugim zainteresovanim stranama